Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Οδηγός επιβίωσης σε μια σχέση με συνάδελφο

Οδηγός επιβίωσης σε μια σχέση με συνάδελφο

Είδες τη συνάδελφο με άλλο μάτι; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου είναι ότι οι ερωτικές σχέσεις στο γραφείο επιβιώνουν δύσκολα. Το δεύτερο, είναι ο σύντομος οδηγός επιβίωσης που ακολουθεί.

Βεβαιώσου ότι αξίζει τον κόπο

Τα νέα σε ένα γραφείο «ταξιδεύουν» γρήγορα. Άπαξ και ξεκινήσετε τη σχέση σας, δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα σας σχολιάζουν σε πηγαδάκια. Πιθανότατα θα το κάνουν όλοι ανεξαιρέτως, κι αυτό είναι βέβαιο ότι - στην αρχή τουλάχιστον - θα σας ζορίσει. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι η συνάδελφος που έχεις επιλέξει δεν θα είναι μια ιστορία που θα τελειώσει σε μερικές εβδομάδες. Αν είναι να έχεις όλα τα βλέμματα και τα κουτσομπολιά κατά πάνω σου, ας αξίζει, τουλάχιστον, τον κόπο. Μην μπεις σε περιπέτειες αν δεν είσαι σίγουρος για την επιλογή σου. Εν πάση περιπτώσει, μην μπεις σ' αυτήν την περιπέτεια.

Πρόσεχε μη σου βγει το όνομα

Γενικά καλό είναι στη δουλειά σου να μη σουκολλήσουν κανενός είδους ταμπέλα. Στην προκειμένη περίπτωση, αν έχεις τη φήμη του ανθρώπου που αλλάζει συντρόφους σαν τα πουκάμισα, τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα. Κατά πάσα πιθανότητα, την εν λόγω φήμη θα την έχει υπ' όψιν της και η συνάδελφος που σου γυάλισε. Κι ακόμη και αν μια φωνή μέσα σου λέει «κάνε αυτό που θες και μη σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι», μην ξεχνάς πως το γραφείο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Αν δεν λειτουργήσεις σωστά εκεί μέσα, το πιο πιθανό είναι ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αποδημήσεις για άλλον επαγγελματικό βιότοπο.

Και η εταιρεία τι άποψη έχει;

Ξέρουμε πως η πρώτη σου απάντηση μετά από αυτόν τον τίτλο, είναι το «δεκάρα δεν δίνω τι άποψη έχει η εταιρεία». Μέχρι και σήμερα όμως,αρκετές πολυεθνικές, όμιλοι, αλυσίδες καταστημάτων κ.ο.κ. διατηρούν την πεποίθηση ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε συναδέλφους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην απόδοση της εργασίας. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ίσως να μην έχουν και άδικο. Εσύ, λοιπόν, τι γνωρίζεις για την εταιρία σου; Είναι από αυτές που δεν σκοτίζονται για τις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων τους, ή από εκείνες που η διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού τις απαγορεύει ρητώς και δια ροπάλου; Για μάθε. Λογικά, δεν θα είναι πολύ δύσκολο...

Μη γίνεστε θέαμα στους διαδρόμους

Ακόμη και αν στάθηκες αρκετά τυχερός και η εταιρεία δεν δίνει δεκάρα για το ποιος κάνει τι και με ποιον, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεις θέαμα με την καλή σου. Όπως για παράδειγμα να χαμουρεύεστε στο πρώτο γραφείο που θα βρείτε άδειο, ή να κάνετε και πιο προσωπικά σκηνικά στο πάρκινγκ της εταιρείας. Κόψτα όλα μαχαίρι. Δεν έχει να κάνει με το πόσο άνετος ή όχι είσαι, αλλά με το ότι σέβεσαι τον χώρο εργασίας σου και κυρίως όλους όσοι δουλεύουν σε αυτόν.

Αν όλα πάνε στραβά, συγκρατήσου

Οι χωρισμοί είναι ζόρικη υπόθεση. Όταν είσαι αναγκασμένος να βλέπεις στο γραφείο την πρώην σου, ο χωρισμός είναι δύο φορές πιο ζόρικος. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή: επαγγελματισμός. Ακόμη και αν η κατάσταση μεταξύ σας είναι φορτισμένη, δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ την θέση που έχεις και εσύ, αλλά και εκείνη, στην εν λόγω εταιρεία. Οι συναισθηματισμοί πρέπει να μπαίνουν στην άκρη και οι τυχόν διαφορές να μην είναι παράγωγα του ανταγωνισμού που γεννά ένας χωρισμός. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να προχωρήσετε.

Μην κάνεις σχέση με το αφεντικό σου

Μην το σκεφτείς καν - είτε πρόκειται για τη διευθύντριά σου, είτε για την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ολόκληρης της εταιρείας, είτε απλά για την προϊσταμένη σου. Το μόνο που θα σου χαρίσει μια τέτοια σχέση είναι προβλήματα. Ο έρωτας μπορεί να μην κοιτά ούτε χρόνια ούτε πορτοφόλια, αλλά όλοι οι υπόλοιποι στο γραφείο κοιτούνκαι καταγράφουν. Και με την πρώτη ευκαιρία θα ανοίξουν τα κιτάπια τους...

Δεν χρειάζεται να κρύβεις τη σχέση σου

Αν όλα πάνε κατ' ευχή και έχεις αρχίσει να αντιλαμβάνεσαι πως βρήκες το άλλο σου μισό, δεν χρειάζεται καθόλου να νιώθεις ενοχές ή να συμπεριφέρεσαι σαν κυνηγημένος. Δεν θα είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που γνώρισε τη γυναίκα του στον χώρο εργασίας του και κατέληξε να κάνει παιδιά μαζί της. Ακόμη όμως και αν τα πράγματα δεν φτάσουν σε αυτό το επίπεδο σοβαρότητας, δεν υπάρχει τίποτε κακό στη σχέση δύο συναδέλφων που τρέφουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλο και που παράλληλα ξέρουν να κρατούν τους τύπους.

Μην κάνεις εξαιρέσεις

Τίποτα δεν πρέπει να χαλάσει την επαγγελματική σου αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Αν τελικά καταλήξεις να κάνεις σχέση με ένα κορίτσι από το γραφείο, σε ό,τι αφορά στις δουλειές του γραφείου πρέπει να συνεχίσεις να είσαι ακριβοδίκαιος μαζί της και δίκαιος με τους υπόλοιπους. Ειδικά αν οι αρμοδιότητές σου είναι αυξημένες κι εξαρτώνται από τη δική σου κρίση άλλοι άνθρωποι στο γραφείο. Ό,τι κι αν συμβαίνει στην προσωπική σου ζωή, εντός των τειχών της εταιρείας είσαι ένας εργαζόμενος. Ένας συνεπής επαγγελματίας και οφείλεις να αντιμετωπίζεις όλους τους συναδέλφους σου επί ίσοις όροις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>