Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τριχόπτωση

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η πρώτη αιτία προσέλευσης στο δερματολογικό ιατρείο είναι η τριχόπτωση – και μάλιστα των γυναικών.

Αραίωση, έλλειψη όγκου και πυκνότητας, τρίχες που μας εγκαταλείπουν. Η τριχόπτωση, δημιουργεί σε άνδρες και γυναίκες μεγάλη ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις, μειώνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους. Η πλούσια κώμη είναι σύμβολο υγείας, ομορφιάς και σεξαπίλ. Επειδή οι ψυχολογικές επιπτώσεις της τριχόπτωσης είναι, μερικές φορές, σημαντικές, έχουν αναπτυχθεί πολλοί τρόποι για την αντιμετώπισή της. Καλό είναι όμως να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι!

Στο μικροσκόπιο
Άλλοι γεννιόμαστε με λίγα κι άλλοι με περισσότερα μαλλιά, όλοι όμως καταλήγουμε να έχουμε στο κεφάλι μας περίπου 150.000 - 200.000 τρίχες, στην ενήλικη ζωή μας. Από αυτές, κατά μέσο όρο 70 τρίχες καθημερινά εγκαταλείπουν το κεφάλι μας, για να αντικατασταθούν από νέες. Κάθε τρίχα έχει ένα κύκλο ζωής που αποτελείται από τρεις φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, η οποία καθορίζει τη φυσιολογική τριχόπτωση.

Πέρα από αυτή τη φυσιολογική τριχόπτωση, συναντάμε πολύ συχνά και παθολογικές καταστάσεις, όταν πέφτουν περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, χωρίς να αντικαθίστανται από νέες. Αυτό αφορά σχεδόν όλους τους άντρες από μια ηλικία και μετά, αν και παρατηρείται πολύ συχνά και σε νέους, αλλά και αρκετές γυναίκες που παρατηρούν αραίωση όσο μεγαλώνουν. Υπάρχουν όμως και παθολογικές περιπτώσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απότομη και εμφανή αραίωση στο κεφάλι ανδρών και γυναικών.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες
Η αραίωση και η πτώση των μαλλιών δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση. Αφορά και τις γυναίκες και μάλιστα έχει επίσης ισχυρό κληρονομικό υπόβαθρο. Έχει και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και στους άνδρες) σχέση με τη γήρανση, καθώς επίσης μπορεί να συνδέεται με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, αναιμία ή την υπερβολική έκθεση των μαλλιών σε βαφές, πιστολάκι, περμανάντ, προϊόντα styling.

Η κακή ψυχολογία… ρίχνει και τα μαλλιά!
Μια από τις αιτίες της τριχόπτωσης είναι, ενδεχομένως, η κακή ψυχολογική κατάσταση. Η στενοχώρια, το άγχος, το πολύ έντονο στρες και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο στην κατάσταση των μαλλιών μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών και γυναικών που έπειτα από μια μεγάλη στενοχώρια ή μια έντονη περίοδο άγχους είδαν την πυκνότητα των μαλλιών τους να μειώνεται εντυπωσιακά.

Αντιμετώπιση & Πρόληψη
Οι θεραπείες της ανδρογενετικής αλωπεκίας (τριχόπτωση) διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
• Τοπική θεραπεία με μινοξιδίλη
• Συστηματική θεραπεία (φιναστερίδη, δουταστερίδη)
• Χειρουργική διόρθωση με μεταμόσχευση τριχοθυλακίων και άλλες τεχνικές
•Τεχνικές camouflage. Χρήση spray που βάφει το δέρμα του τριχωτού, χρήση spray που με ηλεκτροστατική προσκόλληση αυξάνουν το πάχος των τριχών, περούκες από συνθετική ή φυσική τρίχα.

Στις γυναίκες, η τριχόπτωση αντιμετωπίζεται με φάρμακα και με συμπληρώματα διατροφής, αν ωστόσο οφείλεται σε κάποια άλλη κατάσταση όπως π.χ. δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της κατάστασης που προκάλεσε την τριχόπτωση. Συσκευές που εκπέμπουν χαμηλά ποσοστά λέιζερ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν να δυναμώσει η τρίχα, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να μετακινηθούν τρίχες (εμφυτεύματα) σε εξασθενημένες περιοχές.
Προϊόντα κατά της τριχόπτωσης και προϊόντα για τις λεπτές τρίχες μπορούν να βοηθήσουν στην τριχόπτωση, ενώ ειδικά καλλυντικά μπορούν να καμουφλάρουν τις εμφανείς «προβληματικές» περιοχές.
Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οι ειδικοί συστήνουν σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης:
• Σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
• Λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής.
• Περιορισμό της χρήσης προϊόντων περιποίησης μαλλιών, που εξασθενούν την τρίχα και προκαλούν τριχόπτωση.
• Προσεκτικό και απαλό λούσιμο και βούρτσισμα. Αν οι χειρισμοί αυτοί δεν γίνονται προσεκτικά, ταλαιπωρούν τα μαλλιά, µε αποτέλεσμα την σταδιακή τους πτώση.
• Αρκετό και σωστό ύπνο, για τη σωστή συντήρηση και θρέψη των μαλλιών από τον ίδιο τον οργανισμό.
• Αποφυγή έκθεσης των μαλλιών σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. σε έντονο ήλιο).

Μύθοι σχετικά με την τριχόπτωση
• Οι συχνές αλλαγές στα μαλλιά π.χ. περμανάντ, ίσιωμα, αλλαγή χρώματος προκαλούν μόνιμη τριχόπτωση
• Τα κοντά μαλλιά ή το ξυρισμένο κεφάλι «δυναμώνουν» την τριχοφυΐα.
• Η πιτυρίδα συμβάλλει στην πρόκληση φαλάκρας.
• Η φαλάκρα είναι ένδειξη υψηλής ευφυΐας ή πνευματικότητας.
• Η ανδρογενετική αλωπεκία (τριχόπτωση) αφορά μόνο τους άντρες.


7+1 συμβουλές πρόληψης
• Χρησιμοποιείτε σαμπουάν αναγνωρισμένης μάρκας, αγορασμένο από υπεύθυνο επαγγελματία, όπως ο φαρμακοποιός.
• Αν τα μαλλιά σας έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, ο δερματολόγος θα σας υποδείξει πιθανώς, ειδικό σαμπουάν.
• Μην «ξύνεστε» με τα νύχια όταν λούζεστε. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές.
• Αποφύγετε το πιστολάκι με καυτό αέρα.
• Αποφεύγετε τα χτενίσματα που «τεντώνουν» την τρίχα.
• Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει -στις κατάλληλες ποσότητες- όλων των ειδών τις τροφές.
• Για την πρόληψη της τριχόπτωσης και την ενδυνάμωση των μαλλιών σας, χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής.
• Αν παρατηρήσετε ξαφνική και έντονη τριχόπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


Δυνατά και υγιή μαλλιά, φωτεινό δέρμα και γερά νύχια
Η πλούσια και γερή κόμη είναι ζητούμενο των περισσότερων γυναικών στις μέρες μας. Τα υγιή μαλλιά ομορφαίνουν το πρόσωπο και αποτελούν βασικό στοιχείο μιας προσεγμένης γυναικείας εμφάνισης. Το καθημερινό styling, ωστόσο, το πιστολάκι, η συχνή αλλαγή χρώματος, καθώς και το στρες, φθείρουν και ατονούν την τρίχα, επηρεάζοντας τη συνολική ποιότητα και εικόνα των μαλλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>