Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ...

Στα νερά του ∆ούναβη! Βούδα και Πέστη. ∆ύο κόσµοι, δύο κουλτούρες, δύο πολιτείες µέσα στην ίδια πόλη.

Από τη µία άκρη...
Βρισκόµαστε στην περίφηµη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, µε το ∆ούναβη που χωρίζει στα δύο την πόλη µε την περίφηµη γέφυρα-σήµα κατατεθέν της.
Η περιπλάνησή µας ξεκινάει από τη Βούδα, την υπέροχη συνοικία του κάστρου. Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης έχεις δύο επιλογές για να φτάσεις στο κάστρο: τα πόδια σου ή το εντυπωσιακό τελεφερίκ, του οποίου τα βαγόνια είναι πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιµοποιούνταν το 1870. Στην είσοδο του παλατιού µάς υποδέχεται το τεράστιο µπρούντζινο άγαλµα του µυθικού αετού Τουρούλ. Εδώ και η εκκλησία του Matyas αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βόλτα στις οδούς Fortuna, Orszaghaz και Uri που φιλοξένησαν στο πέρασµα των αιώνων τους ψαράδες της πόλης και τους εβραίους εµπόρους. Εδώ ήταν και το αρχηγείο της Γκεστάπο στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου. Ενδιαφέρων και ο λαβύρινθος της Βούδα, ένα σύµπλεγµα υπόγειων σπηλαίων και στοών µήκους δέκα χιλιοµέτρων.

…Ώς την άλλη
Απέναντί µας η Πέστη, µε το κτίριο του Κοινοβουλίου, απ’ όπου ξεκίνησε το 1956 η εξέγερση ενάντια στη σοβιετική επιρροή. Στην Πέστη βρίσκεται και η εβραϊκή συνοικία, που οδηγεί στο Εθνικό Μουσείο µε τα αγάλµατα της ρωµαϊκής περιόδου και τα εµβλήµατα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Εδώ βρίσκονται και τα λουτρά του Gellert, καθώς και το περίφηµο πάρκο των Ηρώων, ενώ η Πέστη είναι και το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής και της διασκέδασης. Παραµυθένιο είναι το σκηνικό του πάρκου µε την τεράστια τεχνητή λίµνη που τους χειµερινούς µήνες µετατρέπεται σε ένα πανέµορφο παγοδρόµιο. Ίσως το οµορφότερο της Ευρώπης. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς την Όπερα, το Ζωολογικό Κήπο και µην ξεχαστείς και δεν προµηθευτείς πάπρικα αλλά και αντίκες. Όσο για φαγητό, από τις νοστιµότερες κουζίνες του κόσµου...
Αν πάλι θέλεις να δοκιµάσεις κάτι εναλλακτικό, θα πας στα «βρόµικα», στον πρώτο όροφο της Μεγάλης Αγοράς.
Η Βουδαπέστη είναι πραγµατικά η πόλη που τα έχει όλα! ∆εν υπάρχει αµφιβολία.


Που να µείνετε
1. Le Meridien, Erzsebet Ter 9-10, Πέστη, τηλ.: +3614295500.
2. Mercure Museum, Trefort utca 2, Πέστη, τηλ.: +3614851080.
3. Gallert, Szent Gellert ter 1, Βούδα, τηλ.: +3618895500.


Που να φάτε
1. Rezsakas, Veres Palne utca 3, Πέστη, τηλ.: +3613180038.
2. Horgasztanya, Fo utca 27, Βούδα.
3. Spoon, Vigado Ter 3, Πέστη.
4. Rivalda, Szinhaz u. 5-9, Βούδα.
5. Gerbeaud, Vorosmarty ter, Πέστη.


myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>